Ana içeriğe atla
Minerva McGonagall kimdir?



Hogwarts’ta eğitimine 1947 – 1954 yılları arasında başlayan McGonagall, okula ilk geldiği sene, Seçmen Şapka’nın kafasını karıştıran ender karakterlerden biri olmuştur. Harry Potter’da olduğu gibi, Minerva McGonagall’da da şapkanın karar vermesi uzun süre almıştır. Ravenclaw ve Gryffindor evleri arasında kalan Seçmen Şapka, beş buçuk dakikalık bir düşünmeden sonra McGonagall’ı Gryffindor’a atamıştır.
Hogwarts’tan mezun olduktan sonra Sihir Bakanlığı’nda göreve başlayan Minerva McGonagall, iki yıl boyunca burada çalıştıktan sonra, Hogwarts’a dönerek göreve başlamıştır. Hogwarts’ta Gryffindor Evi’nin başında görev yapan Minerva McGonagall aynı zamanda şekil değiştirme dersleri olan Transfigurasyon sınıfında da eğitim vermiştir.
Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nın bir üyesi olan McGonagall, Hogwarts’ı ilgilendiren tüm savaşlarda çok aktif rol almıştır. 1995 yılında Dolores Umbridge’e karşı çıkması ile başlayan mücadeleleri, en son Hogwarts Savaşı’nda, Lord Voldemort’a karşı direnişin başına geçmesiyle tamamlanmıştır. Tüm savaşları sağ salim atlatmayı başaran Minerva McGonagall, hem karakteriyle hem de yetenekleriyle Hogwarts’ın en önemli isimlerinden birisidir.

Çocukluğu ve Ailesi

Minerva McGonagall, 1935 yılında, bir Muggle olan Robert McGonagall ve büyücü Isobel Ross’tan dünyaya geldi. Çiftin ilk çocuğu olan McGonagall, ismini çok önemli bir büyücü olan anneannesinden almakta.
Minerva McGonagall’ın annesi Isobel Ross, kocası Robert’a olan aşkından dolayı tüm büyü yeteneklerinden vazgeçmiştir. Evlendikten sonra hiç büyü yapmayan ve büyücü kimliğini kocasından saklayan Ross, Minerva’nın doğumu ile birlikte, bebekliğinden itibaren ortaya çıkan kontrolsüz büyüler nedeniyle Robert’a bu durumu itiraf etmek zorunda kalmıştır. Minerva’dan sonra doğan iki kardeşinin de aynı büyük belirtilerini göstermesi üzerine, aralarındaki durum çok daha karmaşık hale gelen çift, bir süre tartışmış olsalar da her şeye rağmen ayrılmadan hayatlarına devam etmiştir.
11. yaş gününde, 1946 yılında, Hogwarts’ın başındaki isim Profesör Armando Dippet, Minerva McGonagall’a davetiye göndererek, üstün büyü yetenekleri nedeniyle Hogwarts’a davet etmiştir.

Okul Yılları

Minerva McGonagall, 11 yaşında başladığı Hogwarts’ta, beş buçuk dakikalık bir Seçmen Şapka kararsızlığından sonra Gryffindor evine atanmıştır.
Çok kısa sürede, özellikle Transfiguration konusundaki yetenekleri ile diğer öğrencilerin arasından sıyrılan ve ön plana çıkan McGonagall, mezuniyetine geldiği zaman, neredeyse her alanda birincilikle okulu bitirmiştir. Aynı zamanda “Transfiguration’da En Çok Gelecek Vadeden Yeni Büyücü” ödülünü alarak mezun olan McGonagall, mezuniyetinden hemen sonra Sihir Bakanlığı’nda göreve başlamıştır.

Kariyeri

Sihir Bakanlığında 2 yıl boyunca çalışan McGonagall, işinden memnun kalmayarak Hogwarts’a geri döndü. Sihir Bakanlığı’nın kendisinin yeteneklerini ve araştırmalarını kısıtladığını düşünen Minerva, Hogwarts’a gelerek Transfiguration sınıfında ders vermeye başladı.
Çok disiplinli ve idealist bir öğretmen olarak bilinen Minerva, bu özellikleri sayesinde, öğrencilere ciddi başarılar kazandırması üzerine Gryffindor evinin başına geçmeyi başarmıştır. Dumbledore tarafından en çok güvenilen isimlerden biri olan McGonagall, bir süre sonra okulun müdür yardımcılığına getirilmiştir.
Dumbledore’un ölümünden sonra Hogwarts’ın müdürü olarak görevi devralan McGonagall, aynı zamanda okulun korunmasında en önemli rollerden birini oynamıştır.

Birinci Büyücülük Savaşı

Voldemort’un yükselişinden sonra, Zümrüdüanka Yoldaşlığı ile birlikte Ölüm Yiyenler ve Voldemort’a karşı savaşan Minerva McGonagall, daha savaş başlamadan önce, Voldemort’un bakanlık içerisindeki ajanlarını takip ederek hakkında istihbarat toplamıştır.
Savaşta fiziksel bir yara almamış olsa bile, kardeşi Robert’ı, favori öğrencileri Lily Evans ve James Potter’ı, daha pek çok sevdiğini bu savaşta kaybetmiştir.
Voldemort’un Potter ailesini öldürmesinden sonra, Harry Potter’ın korunmasında Dumbledore ile birlikte aktif görev alan Minerva McGonagall, Potter’ın yeni ailesine verilmesinde de yardımda bulunmuştur. Özellikle Harry’nin çocukluk yıllarında onu çok yakından takip eden Minerva, Harry Potter’ı pek çok bilinmeyen tehlikeye karşı korumuştur.

Felsefe Taşı ve Minerva McGonagall

Felsefe Taşı’nın Hogwarts’a getirilmesinden sonra, taşın korunmasında ciddi katkıları olan Minerva McGonagall, Sırlar Odası’na giden geçitteki devasa büyülü satranç tahtasını oluşturan kişidir. Büyü Satrancı olarak da bilinen bu satranç oyunu oldukça şiddet dolu bir aktivite olduğu için okulda yasaklı olsa da, Sırlar Odası’nın korunması amacıyla Minerva tarafından geçite yerleştirilmiştir.
Minerva McGonagall

Hermione ile İlişkisi

Minerva McGonagall, oldukça disiplinli ve prensipli bir öğretmen olarak bilinse de, bu konuda bazı istisnaları bulunuyor. Özellikle Harry Potter ve arkadaşlarına karşı iyi davranmasıyla tanınan McGonagall, Hermione’nin Time Turner cihazını kullanarak, daha fazla derse girmesine izin vermiştir. Time Turner’ı gizli tutması şartıyla Hermione’ye veren McGonagall, bu sayede dolaylı yoldan Sirius Black’in Azkaban’dan kaçmasına yardım etmiştir.
Minerva McGonagall, özellikle Harry Potter için ciddi bir koruyucu görevindedir. Üç Büyücü Turnuvası’nda bile, herkese karşı çıkarak Harry Potter’ı korumak amacıyla tepki göstermiştir.

İkinci Büyücülük Savaşı

1995 yılının yaz aylarında, İkinci Büyücülük Savaşı’nın başlaması ile birlikte Zümrüdüanka Yoldaşlığına tekrar katılan Minerva McGonagall, özellikle bu dönem yoldaşlık için çok ciddi görevlerde bulundu. Bu süreç içerisinde, normal kıyafetleri yerine, Muggle kıyafetleri giyerek kendini kamufle ederek istihbarat toplayan McGonagall, aynı dönemde Dolores Umbridge’e karşı gelen ve tepkisini net şekilde gösteren isimlerden birisidir.
Dolores Umbridge’in Hogwarts öğrencilerine uyguladığı ceza metotlarına karşı gelen McGonagall, kendini riske atma pahasına Umbridge’e karşı çıkmıştır. Her ne kadar tartışmanın eşiğine gelse de her zaman sakin kalan Minerva, Dolores Umbridge’in kendisine büyük bir ceza vermesinin de önüne geçmeyi başarmıştır.
Gizem Dairesi’nde yaşayanan savaştan sonra Hogwarts’a sakatlanmış bir şekilde gelen Minerva McGonagall, bir süre koltuk değnekleriyle yürümüştür.

Hogwarts Savaşı

Minerva McGonagall, Hogwarts Savaşı’nı, okulun müdürü sıfatıyla yönetmiştir. Harry Potter ve arkadaşlarının okula gelmesinden sonra, Snape’e karşı öğrencilerini savunmak için kendini ön plana atan Minerva McGonagall, Snape’e saldırarak kaçmasını sağlamıştır.
Harry Potter’ın okula geri döndüğünü öğrenen Voldemort, Hogwarts’a saldırmaya karar verince, öğrencileri ve öğretmenleri organize ederek Hogwarts’ın savunulmasını sağlamıştır.
Savaş ne kadar şiddetli geçerse geçsin, Ölüm Yiyenlere karşı mücadele etmeye devam eden Minerva McGonagall, savaş öncesinde, Harry Potter için savaşmayacak herkesin okuldan ayrılabileceğini söyleyerek, Potter’a net bir şekilde destek verdiğini ifade etmiştir.
Minerva McGonagall, savaş sırasında olduğu gibi, sonrasında da Hogwarts’ın okul müdiresi olarak görev yapmaya devam etmektedir.

Özel Yetenekleri

  • Transfiguration: Albus Dumbledore’dan eğitim alan Minerva McGonagall, Transfiguration konusunda fazlasıyla yeteneklidir. Çocukluk yıllarından beri bu alanda en iyilerin arasında gösterilen Minerva, savaşlarda da bu özelliğini ortaya koymuştur. Hogwarts’ın savunması için, Transfiguration büyüsü ile masaları ve heykelleri birer savaşçıya dönüştüren McGonagall, Lord Voldemort’un ordusuna karşı bu yöntemi kullanmıştır.
  • Animagus: Dilediği zaman kediye dönüşebilen Minerva McGonagall, bu özelliğini daha ilk dersten öğrencilerine göstermiştir.
  • Asasız ve Sözsüz Büyü Yeteneği: Pek çok kez görüldüğü üzere, Minerva McGonagall asa ve büyülü sözcükleri kullanmadan büyü yapabilmektedir.
  • Quidditch: Okuldaki öğrencilik yıllarında, Quiddictch takımının yıldız oyuncularından birisi olan Minerva McGonagall, bu alanda da özel bir yeteneğe sahip.

Özel Notlar

  • Minerva, Yunan mitolojisinde cesaret ve bilgelik tanrıçasına verilen isimdir.
  • McGonagall’ın, İngiliz dilinin en başarısız şairlerinden biri olan William Topaz McGonagall’dan geldiği düşünülmektedir. J.K Rowling bunun özel bir ima olmadığını, sadece hoşuna gittiği için verdiğini belirtmiştir.
  • Minerva McGonagall karakterini canlandıran Dame Maggie Smith, 2008 yılında, Melez Prens filminin çekimleri sırasında göğüs kanserine yakalanmıştır. Kemoterapi görmesine rağmen çekimlere devam eden Smith, 2009 yılında kanserinin ilerlemesine ve acı veren deri dökülmelerinin başlamasına rağmen Ölüm Yadigarları 2 filminin çekimlerindeki rolüne devam etmiştir.
  • K Rowling yaptığı bir röportajda, McGonagall karakterini yazarken, tam olarak Maggie Smith’in fiziksel özelliklerini düşünerek kaleme aldığını belirtmiştir.
  • Harry Potter serisinin ilk kitabının taslağında, McGonagall yerine “Madam McGonagle” ismi geçmektedir.
  • Harry Potter dünyasında, evli olmasına rağmen kızlık soyadını taşıyan ilk karakterdir. Yalnızca iki kişide rastlanan bu durumun görüldüğü ikinci karakter ise Hermione Granger olmuştur.
  • K Rowling, bir söyleşisinde Minerva McGonagall karakterini oluştururken, kendisine okuma alışkanlığını kazandıran İngilizce öğretmeni Lucy Shepherd’dan kısmen esinlendiğini belirtmiştir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BU PATRONUS KİMİN Tam Olarak Nedir? Profesör Lupin’in Harry’ye Azkaban Tutsağı’nda da söylediği gibi, ‘Patronus bir tür Ruh Emici-savuşturucudur – seninle Ruh Emici arasında kalkan görevi gören bir koruyucudur.’ Ayrıca ‘bir tür pozitif güçtür, Ruh Emicinin beslendiği şeylerin – umut, mutluluk, varlığını sürdürme arzusu – bir yansımasıdır, ama gerçek insanlar gibi umutsuzluk hissetmez, bu yüzden Ruh Emicilerin ona zararı dokunmaz.’ Patronus cismani olmayan ve cismani olan şeklinde iki forma sahiptir. Patronus büyücü veya cadının becerisine göre şekillenir. Her bir Patronus onu yapan büyücü ya da cadıya eşsizdir ve bazı durumlarda bir Patronusun şekil değiştirmesi mümkündür.  Harry Potter – Çatal Boynuzlu Geyik Harry çalılığın arkasından fırlayıp asasını çıkardı. ‘EXPECTO PATRONUM!’ diye haykırdı. Ve asasının ucundan biçimsiz bir pus bulutu değil, kör edici, göz kamaştırıcı, gümüşi bir hayvan fırladı. Harry gözlerini kısarak ne olduğunu anlamaya çalıştı. Ata benziyordu. Har
1.AFFEDİLMEZ LANET:İMPERİO    İmperius Laneti , “ Imperio ” kelimesini kullanarak yapılır ve   Karanlık Sanatlar ’ın araçlarından olup   Affedilmez Lanetler den birisidir. Büyücülük dünyasındaki en kuvvetli ve şeytani büyülerdendir. Düzgün bir şekilde yapıldığında, kurbanın inanılmaz bir direnme kabiliyeti olsa bile, bu lanet kurbanı tamamen kontrol altına alır. Bu lanetin karşı konulabilir olması, Affedilmez Lanetler arasında İmperius Lanetini eşsiz yapmaktadır. Aynı zamanda, Affedilmez Lanetlerden en zararsız olanıdır. Diğer lanetlerin aksine, İmperius Laneti altında olmak kötü bir deneyim değildir; aksine, kurban sakin bir ruh haline girip tüm sorumlulukları ve endişelerinden arındığını hisseder. Yeterli yapılmış bir İmperius Laneti, laneti yapan kişiye kurban üzerinde tamamen kontrol sağlar. Kurban, yapan kişinin insan öldürme, hırsızlık ve hatta intihar gibi isteklerini yapar. Ayrıca, kontrol altındayken kurbanın yapılması istenen görevler için gereken yeteneği bulduğu görülmek